perjantaina, tammikuuta 09, 2009

Tappavan viilee tyttö

AFP raportoi:
Icy conditions that have claimed dozens of lives across Europe since November are partly due to La Nina, an upsurge of cooler water to the Pacific Ocean surface, the UN's weather agency said Friday.

"The cold snap currently being experienced can be partly attributed to the La Nina phenomenon, which is a cooling of the sea surface in the central and eastern Equatorial Pacific," the World Meteorological Organization (WMO) said.

"However, it should be recalled that weather conditions are the result of extremely complex interactions, and, therefore, one particular event cannot be attributed to one specific cause," the statement added.
---
Extreme conditions in recent days have seen: heavy snow in Marseille in southern France for the first time in 20 years; Madrid's airport forced to close due to rare snowfalls; and more than 80 deaths from the cold in Poland alone.
Kova tyttö tuo La Nina! WMO:n viimeisin ENSO päivitys (22.11.2008) kertoo:
Taking the Pacific basin as a whole, near-neutral El Niño-Southern Oscillation conditions have prevailed since mid-year. Any slight increased risk that an El Niño might develop late in 2008 has receded, as surface waters remain only marginally warmer than normal in the central and eastern Equatorial Pacific, and no strongly organized large-scale sub-surface warming has emerged.

Forecast models are in general agreement that near-neutral conditions will prevail through the remainder of 2008, and that there is no substantial risk of El Niño or La Niña through the remainder of 2008 and indeed into early 2009.
NOAA:n viimeisin (8.1.2009) puolestaan tietää lisätä:
During December 2008, negative equatorial sea surface temperature (SST) anomalies strengthened across the central and east-central Pacific Ocean (Fig. 1). Correspondingly, the latest weekly SST index values were -0.3°C in Niño-1+2, -0.9°C in Niño 3, -1.1°C in Niño 3.4, and -0.7°C in Niño 4 (Fig. 2). The subsurface oceanic heat content anomalies (average temperatures in the upper 300m of the ocean, Fig. 3) also became increasingly negative as below-average temperatures at thermocline depth strengthened in the central and eastern Pacific (Fig. 4). Convection remained suppressed near the International Date Line, and became more persistent near Indonesia during December. Low-level easterly winds and upper-level westerly winds also strengthened across the equatorial Pacific Ocean. Collectively, these oceanic and atmospheric anomalies reflect the development of La Niña.
Ajatelkaa, La Niña -tyttönen vasta alkoi kehittyä joulukuussa, ja jo marraskuussa sää ennakoi muuttumalla tappavan kylmäksi. Mitähän sitten tapahtuu kun La Niña saavuttaa täyden voimansa? Pelottaa, kun katsoo miten Puolueen Näköradiossa on onnistuttu tarkentamaan tuota AFP:n uutista:
YK: Euroopan kovat pakkaset aiheutti La Niña -sääilmiö

julkaistu tänään klo 21:51

YK:n sääjärjestö WMO syyttää Euroopan kovista pakkasista sääilmiö La Niñaa. Poikkeuksellisen kovat pakkaset ovat aiheuttaneet myös useita kuolemia Euroopassa marraskuun jälkeen.
---
WMO nimesi viime talvena sääilmiö La Niñan myös Yhdysvaltain rajujen tornadojen ja Afrikan kuivuuden aiheuttajaksi. Keskisen ja itäisen Tyynenmeren pintavesiä viilentävän La Niñan vaikutuksia havaittu Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

AFP, YLE Uutiset

7 kommenttia:

 1. Aiheeseen liittyen: http://planetgore.nationalreview.com/post/?q=ZWE0YjU5ZTNmYTcwYTcwY2NkOWFjNzVkY2U1Y2U0MDY=

  VastaaPoista
 2. Ajattelija200810/1/09 23:03

  Minäkin huomasin tämän virheellisen AFP:n La Nina -uutisen. El Nino - La Nina -ilmiö on nyt neutraalissa vaiheessa.

  http://www.junkscience.com/MSU_Temps/Warming_Look.html

  Myös joulukuu 2008 näyttää olleen melko viileä maapallolla, kuten koko vuosi 2008. Jos ilmasto ei lämpene lähivuosina, niin ilmastonmuutokseen uskovien tiedemiesten kootut selitykset tulevat olemaan mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
 3. Sarjassamme "You can't make this stuff up" uutinen Google-haun ympäristövaikutuksista Puolueen mainosradiosta:

  2 Google-hakua tuottaa saman verran hiilidioksidia kuin teeveden keitto

  Uutisessa kerrotaan myös, miten paljon nettisurffailu tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Pikkupojankin pitäisi vähentää kuvien ja videoiden määrää tällä sivulla, jotta maailma pelastuu.

  VastaaPoista
 4. "Yllättäen" tuo "You can't make this stuff up"-tavara oli Totuuden penaalin mielestä etusivun (tällä hetkellä hs.fi:n Ulkomaat-osion pääuutinen) uutinen. Jussi Pullinen: Google: Tuhat hakua vastaa yhtä kilometriä autolla.

  VastaaPoista
 5. Uusi Yle Puhe -radiokanava on todellinen Puolueen ideologinen aarreaitta.

  Seuraava ohjelma kuuluisi oikeastaan luokitella uskonnolliseksi:

  Vastuullinen matkailija kunnioittaa ihmisiä, eläimiä ja luontoa

  Ohjelmassa Vastuullisen matkailijan käsikirjan kirjoittajat Kati Kelola ja Heidi Kalmari vastasivat kysymyksiin, jotka koskivat matkailun eettisiä periaatteita.

  "nko esimerkiksi ok kuvauttaa itsensä tanssivan karhun tai vaikkapa hellyyttävän laiskiaisen kanssa? Onko reilua tingata taksikyydistä tai hedelmistä? Onko reilua mennä katsomaan pingpongshowta Pattayalla?"

  Ohjelma löytyy jossain vaiheessa myös podcastina.

  VastaaPoista
 6. Aamun Totuus on taas tulvillaan mielikuvitusmaailman hengentuotteita. Pääkirjoitussivulla riippukeinun kolumnisti Olli Kivinen maailailee synkkää kuvaa EU:n poliittisista päätöksentekijöistä:
  Kaasun yhteismarkinoita on hahmoteltu EU:ssa jo 15 vuoden ajan, mutta tähän saakka on pahoasti epäonnistuttu.EU:ssa on valmisteilla uusi kaasudirektiivi, mutta ei ole liioiteltua sanoa, että Euroopan kaasumarkkinoiden synty riippuu Saksan ja Ranskan kannasta. Ne ovat vapaan kilpailun tiukimmat vastustajat.

  Etelä-Suomen Sanomia on refereoitu lyhyesti edellisen alla:
  Muutaman kuukauden aikana ilmaantuneet ongelmat ovat osoittaneet huolestuttavalla tavalla, että asioita tärkeysjärjestykseen laitettaessa ympäristökysymykset jäävät helposti luettelon hännille.

  Pekka Haavisto kirjoittaa edellisen alla oivaltaen USA:n ja EU:n erilaisesta sotilaallisesta iskukyvyn voimasta johtuvan eron käytännön politiikalle:
  EU on jo kerran tarjoutunut rajavalvojaksi Gazn ja Egyptin väliin, kun se piti ottaa vastuulleen rajanylityspaikan valvonta Eubam-operaation kautta. Nyt tuo operaatio on jäissä.

  EU:n tulisi sekä tukea poliittista prosessia että tehdä konkreettisia ehdotuksia rajavalvonnasta, tulitauon tarkkailusta ja myöhemmin rauhansopimuksen toimeenpanosta. EU on usein mainostanut itseään "rauhan suurvaltana". Lähi-idässä sellaisella suurvallalla olisi nyt käyttöä.


  Noin. Nyt siis on todettu varsin laaja-alaisesti, että EU ei omaa sotilaallista voimaa, jolla pistää muita kuriin. Se ei omaa poliittista voimaa, jolla pistää naapureitaan ruotuun. Sen sijaan se omaa kyvyn tuhota veronmaksajien varallisuutta ilmastoprojektiin, joka pysähtyy kuin hätäjarrusta, kun on aika keskittyä olennaisiin asioihin. Minusta tuo on varsin tarkka kuva, joka vastaa ainakin omia havaintojani. Kun tähän vielä lisätään mielipidekirjoituksessa (C4) ollut kuopiolaisen Jouko Tuomiston huomio "Helsingissä unohdetaan, että muu valtakunta elättää pääkaupunkia eikä päinvastoin", olemme varsin lähellä reaalimaailmaa.

  Mutta sitä pitää lähteä torjumaan. Penaali Pekka Vuoristo haastattelee Astrid Thorsia antaen tälle sekä pöydän, leivän, voin ja veitsen. Täyskattaus ilman kritiikin häivää:
  Maahanmuutosta vastaava ministeri Astrid Thors (r) on tyytväinen siihen, että kaikki puolueet ovat tyytymättömiä maahanmuuttajien kotouttamisen tuloksiin.

  MITÄ??? Miten siihen voi olla tyytyväinen, että homma ei toimi? Se selviää Astridin logiikalla:
  Tukea Thors tarvitsee, kun hän hallituskauden puolivälin tarkastelussa helmikuussa yrittää puristaa lisää rahaa kotouttamiseen.
  ...
  Kuluvaksi vuodeksi kunnille on budjetoitu 61 miljoonan euron korvaukset.
  ...
  kotouttamiskoulutusta [luvataan] kaikille maahan vähintään vuodeksi tuleville. Eduskunnan valiokunnat ovat taputtaneet tälle käsiään - ja vaatineet että rahasta ei saa jäädä kiinni.

  Thors sanoo, että koulutuksen laajentamiseen pitääkin saada työnantajat mukaan. "Ei kaikki voi olla yhteiskunnan vastuulla".


  No niin - matka pimeyteen jatkuu sivulla B2. Penaali Pekka Mykkänen:
  Vaikka Bushin kannataus on ollut surkea, loppuun asti hänen toimiaan on tukenut noin neljännes kansasta. Moni historioitsija tuomitsee Bushin jo maansa huonoimmaksu presidentiksi, mutta konservatiivit näkevät asiat eri valossa. [Mitäh? Eikö jäku näe Totuutta oikeassa valossa?] Kun The Wall Street Journal -lehti pyysi syksyllä 2005 "ideologisesti tasapainotettua ryhmää" [Miksi lainausmerkit, Pekka?] tutkijoita järjestelemään Yhdysvaltain 43 presidenttiä paremmuusjärjestykseen, Bush nousi 19. sijalle ollen edellä isäänsä George H.W. Bushia (21.) sekä Bill Clintonia (22.). Hämmästyttävää.

  Sivulla D2 penaali Susanne Björkholm lataa maaliin otsikolla "Maailmanparannusopas uusliberalistilta":

  Kun maailma taas kerran saa kokea, miltä tuntuu oikein vapaa markkinatalous, on piristävää lukea, että edes joku ottaa oppia virheistään. Taloustieteilijä Jeffrey Sachs tarjoaa kirjassaan Economics for a crowded planet ratkaisuja kaikkiin ihmisen ongelmiin köyhyydestä ympäristötuhoihin.

  Teos ei häikäise älyllisyydellään eikä omaperäisyydellään. Suuri osa kirjasta muistuttaa pikemminkin kulttuurimaantieten perusoppikirjaa. Mitään uutta ei löydy sille, joka on seurannut maailman menoa muualtakin kuin sanomalehdistä ja televisiosta. Tekstiä on paljon, mutta asioiden käsittely on harmittavan pinnallista.
  ...
  Lähes suoraan koulunpenkiltä nuori lupaus lähti Etelä-Amerikkaan pistämään paikallisia valtioita Yhdysvaltain toiveiden mukaiseen ruotuun. Ihmisoikeudet ja demokratia joutuivat takavasemmalle, kun maa toisensa jälkeen sai nähdä, kuinka kansallinen omaisuus yksityistettiin ja myytiin ulkomaisille yrityksille. Myös kommunismin ikeestä vuonna 1989 nouseva Puola sai tuta Sachsin karismaattisesta tavasta toteuttaa tuskallisia muutoksia. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n strategia oli estää maan liukuminen Solidaarisuus-liikkeen suunnittelemaksi puolivillaiseksi hyvinvontivaltioksi. Talous tuli ajaa kovaan ahdinkoon ja sitten avata se ulkomaiselle pääomalle. Puolassa vastarinta nousi kuitenkin sen verran suureksi, ettei ohjelmaa voitu kokonaan toteuttaa.
  ...
  Hän esittelee pohjoismaisen hyvinvontiyhteiskunnan eräänlaisen atäydellisen systeemin esimerkkinä. Sachs tyrmaa kuvitelmat, että suuret panostukset ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin heikentäisivät taloutta.
  ...
  Vaikka Common Wealth on peruskauraa valistuneelle eurooppalaiselle, voi sen merkitys Sachsin kotikonnuilla olla hyvinkin suuri. Objektiivinen tieto maailman tilasta on loistanut poissaolollaan Yhdysvalloissa Bush nuoremman valtakaudella.
  ...
  Kyse on poliittisesta tahdosta ottaa ohjat takaisin markkinoilta ja antaa niille löysää vain sen verran, että ne toimivat tehokkaasti. Niin kuin jo Adam Smith aikoinaan esiti.


  Jep.

  VastaaPoista
 7. Vanhanen on taas vaihteeksi aivan vitun kuutamolla. Ensin Vanhasen rasismiuutisessa unelmoidaan kuinka kaikki puolueet ovat yhtä kun ei kerran ole vain yhtä Puoluetta: Vaikka perussuomalaisten johdon linja maahanmuuttoasioissa seuraa Vanhasen mukaan muiden puolueiden kantoja, puolueen on hänen mielestään oltava tarkkana julkisesta kuvastaan.

  Kun fantasiat ovat päässeet kunnolla käyntiin niin toukohousu korottaa itsensä talousvisionäärien ylimpään luokkaan kommentoimalla mitäpä muutakaan kuin "täysin vapaata kapitalismia": Perusteeksi valtiovetoisuudelle Vanhanen sanoi, että kun sekä sosialismi että täysin vapaa kapitalismi ovat ajautuneet umpikujaan, maailmalla haetaan talouden kolmatta tietä. Siinä valtiolla on vahvempi rooli, kuitenkin niin, ettei valtio riko markkinatalouden periaatteita: "Valtio on talossa isäntä, joka luo pelisäännöt markkinoille."

  Suomi on jo ottanut ensimmäiset tietoiset askelet tähän suuntaan kasvattamalla valtion roolia voimakkaasti talouskriisin hoidossa, etenkin rahamarkkinoilla. Vanhanen huomautti, että vain markkinavoimien avulla ei saada aikaa vihreämpää, luonnonvarojen kestävälle käytölle rakentuvaa yhteiskuntaa.


  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vanhanen+ehdottaa+j%C3%A4ttim%C3%A4ist%C3%A4+valtiovetoista+investointiohjelmaa/1135242721966

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!