keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2007

Suhteellisuudentajunsa menettänyt

Pikkupoikaa on pidemmän aikaa askarruttanut kysymys, millä nimellä riehuvan nuorison radikaaleja vanhempia johtajia ja ideologeja kuuluisi Puolueen kielessä kutsua. Jotenkin kun 60+ partasuun kutsuminen "nuoreksi" tuntuu hieman vaikealta. Nyt tähän kysymykseen on saatu tyhjentävä vastaus. Itse Hyvien Ihmisten (TM) liittolainen Reetta Räty vaivautui kommentoimaan asiaa. Reetta kirjoittaa:
Sitten ulkomailta.

Pakistanin matkailuministeri kertoo pelkäävänsä henkensä puolesta, kun radikaalit muslimioppineet tuomitsivat hänen halauksensa hyväntekeväisyystilaisuudessa. (HS 16. 4.)

“Radikaalit muslimioppineet”?

Keksisin muitakin nimityksiä näille oppineille ja heidän fatwalleen.
Tähän kommentoi blogin lukija Henkka:
Kuten mitä? Eivätkö he ole muslimeja? Vai eivätkö he ole oppineita? Vai eivätkö he ole radikaaleja?
...
Niin, Reetta, oletko jo keksinyt parempia nimityksiä näille oppineille ja heidän fatwoilleen?
Ja Reetta vastaa:
Ah, ai niin, älä sano “muslimi” blogissa - tai joudut heti tilille sanoistasi.
...
“Muslimioppinut” on poliittisesti korrekti termi, ei siinä mitään. Mutta halaus rikoksena tuntuu siltä, että muslimioppinutta voisi kutsua - ei uutistekstissä, mutta minun suussa - vaikka “suhteellisuudentajunsa menettäneeksi”.

Sanavalinnoilla on merkitystä ja niillä luodaan mielikuvia, sitä ajan takaa.
Siis oikeoppinen termi on suhteellisuudentajunsa menettänyt oppinut. Esimerkki korrektista käytöstä: Suhteellisuudentajunsa menettänyt oppinut kehoitti nuorisoa protestoimaan ankarasti poliisin provokaatiota.

Olkaapa tarkkoina, sananvalinnoilla on merkitystä ja esimerkiksi suhteellisuudentajunsa menettänyt toimittaja ei sitten tarkoita mitään/ketään.

3 kommenttia:

 1. Oho, pikkiksellä on vauhti päällä.

  Kai tuossa joku logiikka piilee. Tällä tavoin Hyvän Ihmisen ei tarvitse tuomita suhteellisuudentajunsa menettäneen aikomuksia tai tekoja vaan ainoastaan se, että hän julkeaa ne esittää näin iloisesti räiskyvällä tavalla. Kai. Näiden kynäniekkojen aivoituksista on joskus vaikea saada kiinni.

  Ei kun helevata, määhän olin miettinyt tätä hommaa jotenkin ylösalaisin. Reetta protestoi sitä, että VALTAAPITÄVÄ PATRIARKAALINEN MILITARY-INDUSTRIAL KONGLOMERAATTI (tai Totuus) määrittää omilla sanavalinnoillaan sen, millaisena viheliäiset loppukäyttäjät todellisuuden kokevat.

  Perinteistä perse edellä puuhun etenevää postmodernistista marxistihupsuttelua siis. Nyt Totuus epähuomiossa uusinti (uusinsi? vitun neosanat) valheellista väkivaltaisen ja suvaitsemattoman islamin stereotypiaa tavallisen kansan keskuudessa.

  VastaaPoista
 2. Minusta Reetta Rädyn kannattaisi etsiä suhteellisuuden tajun menettäneitä katsomalla peiliin.

  VastaaPoista
 3. Yksi suhteellisuudentajunsa menettänyt löytyy tämän päivän Paperitotuuden kulttuurisivuilta.

  Siellä Pekka Mykkänen esiintyy kirja-arvostelijana. Otsikkona on "Kristittyjen fasismi uhkaa Yhdysvalloissa".

  Pekka arvostelee NYT:n toimittaja Chris Hedgesin kirjan uskonnollisesta oikeistosta.

  Pekka voisi mielestäni etsiä niitä uskonnollisia fasisteja vähän toisesta suunnasta. Vihjeenä voin kertoa, että nämä oikeat uskonnolliset fasistit huutavat "Allahu Akbar" sen jälkeen, kun ovat katkaisseet viimeisimmän uhrinsa kaulavaltimon.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!