Vaikka tämä ei nyt blogin normaaleja asioita olekaan, laitetaan tämä, aidosti mielenkiintoinen, uutinen tänne kun se ei näytä Tasavallan Virallista mediaa pätkääkään kiinnostavan: edes Totuuden ns. tiedeblogi ei katso asian olevan edes maininnan väärtti.
Nimittäin tänään on kansainvälisessä matemaatikkojen konferenssissa Madridissa julkistettu kerran neljässä vuodessa jaettavat Fieldsin mitalin, Rolf Nevanlinna palkinnon sekä Carl Friedrich Gauss palkinnon saajat.
Ajoittain "matematiikan Nobel palkinnoksi" kutsuttu Fieldsin mitali myönnetään nuorille (alle 40v) ansioituneille matemaatikolle, ja sitä voidaan pitää yhtenä matematiikan arvostetuimmista palkinnoista. Tänä vuonna mitaleja myönnettin neljälle: venäläisille Andrei Okounkoville ja Grigori Perelmanille, australialaiselle Terence Taolle sekä ranskalaiselle Wendelin Wernerille.
Jos jo lapsinerona kunnostautunut Tao on matematiikan Mozart, niin Perelmanille on hankalampi keksiä sopivaa nimitystä: tämä lähinnä Rasputinilta näyttävä mies, joka elää nykyään työttömänä 50e/kk:ssa äitinsä kanssa jossain Pietarin lähiössä, kieltäytyi ensimmäisenä henkilönä Fieldsin mitalista ja sitä seuraavasta rahapalkinnosta. Hän kieltäytynee myös mahdollisesta miljoonasta dollarista, jonka tullee saamaan ratkaistuaan (mitä ilmeisimmin) ns. Poincarén konjuktuurin. Perelmanin ratkaisu on eniten matemaatikkoja viime vuodet puhututtanut asia, ja mitä ilmeisemmin, Wilesin Fermat'n suuren lauseen todistukseen rinnastettava, ellei jopa suurempi, saavutus. Luonnollisesti tämä mitätön tiedeuutinen ei ole myöskään saanut jalansijaa Keisarin tasavallan mediassa. Erinomainen (jopa pikkupoika luulee ymmärtävänsä mistä on kysymys) artikkeli Perelmanista ja Poincaren konjuktuurista löytyy täältä (katsokaa myös Q&A).
Suomalaisen matemaatikko Rolf Nevanlinnan mukaan nimetty palkinto myönnetään lähinnä saavutuksista teoreettisessa tietojenkäsittelyopissa. Tämä Helsingin yliopiston rahoittaman palkinto myönnettiin tänä vuonna yhdysvaltalaiselle Jon Kleinbergille, jonka työ on ollut ratkaisevassa asemassa mm. Internetin hakutoimintojen kehityksessä.
Madridissa jaettiin myös ensi kertaa Gauss palkinto matematiikan sovelluksista. Jos Fieldsin mitalit menevät nuorille, niin ensimmäisen Gaussin palkinnon saaja kompensoi asiaa: Gaussin mitali myönnettiin 90-vuotiaalle japanilaiselle Kiyoshi Itôlle. Itôn työn sovelluksena on kehitetty mm. optiolaskennassa fundamentaaliset Black–Scholesin kaavat, joiden keksijät itse saivat taloustieteen nobelit 1997.
Lisänformaatiota kaikista palkintojen saajista ja heidän työstään löytyy täältä.
[hat tip: Lubos]
[Lisäys 29.8.2006: Totuus löysi tänään vihdoinkin aiheen. Pikkupojan mielestä varsin heikkotasoisessa jutussa oli käsitelty lähes pelkästään Perelmania henkilönänä eikä muita Fieldsin mitalin saaneita edes mainittu.]
Eilisessä iltiksessä oli juttua aiheesta, tosin pääasiassa keskityttiin Perelmanin henkilöön.
VastaaPoista