keskiviikkona, tammikuuta 05, 2011

TtPpkkit: Lopullinen tieteellinen varmuus saavutettu

TtPpkkit-sarjassa teemme katsauksen vuoteen 1990 1995 1997 2000 2003 2007, jolloin Puolueen hyväksymä Tiedeyhteisö sai Lopullisen Varmuuden katastrofaalisen ilmastoharmageddonin saapumisesta.
Teknistieteellisten akatemioiden raportti nimeää kasvihuoneilmiön maapallon vakavimmaksi vaaraksi. Tutkijat ja tiedemiehet pitävät yksimielisesti lämpenemistä tosiasiana. Vain sen nopeudesta ja seurauksista eri alueilla esitetään erilaisia malleja ja ennusteita.
Leikinlaskusta torjuntatoimiin, 26.3.1990
Kasvihuonekaasujen vähennyksistä jahkailevat maat ja hallitukset eivät enää voi hidastella sillä verukkeella, ettei tiede ole varmentanut ihmisen osuutta ilmaston lämpenemiseen. Ilmastontutkijoiden kansainvälinen tiedemiesneuvosto IPCC arvioi raporttiluonnoksessaan ihmisen kiihdyttävän kasvihuoneilmiötä polttamalla öljyä ja hiiltä. Ensimmäistä kertaa tutkijat eivät pidä etenkään viime vuosien lämpenemistä pelkästään luonnollisena vaihteluna.

Aikaisempaa kehittyneemmän tutkimus- ja tilastointitekniikan tulokset ovat saaneet entiset epäilijätkin myöntämään uhkaavan ilmastokatastrofin todeksi ja ihmisen aiheuttamaksi. Ilmastotutkimuksen tuloksia 1980-luvun lopulla arvioimaan perustetun tiedemiesneuvoston raportti on määrä hyväksyä loppusyksystä Madridissa.
Tieteellinen käännekohta, 19.9.1995
Maailman ilmastotutkijoiden yhteistyöelimen IPCC:n puheenjohtaja Robert Watson on ehkä oikeassa epäillessään, etteivät tutkijat ole saaneet viestiään uhkaavasta vaarasta perille. Niin kehitys- kuin teollisuusmaissakin lasketaan vain päästörajoitusten kallista hintaa tajuamatta, miten suuriksi merenpinnan nousun, hirmumyrskyjen, aavikoitumisen ja trooppisten tautien kustannukset voivat kasvaa ihmisten kärsimyksistä puhumattakaan.
Kiotosta hiven hitaammin ilmastonmuutosta kohti, 12.12.1997
YK:n ilmastopaneelin 2500 huippututkijaa vakuuttavat, että maapallo lämpenee ja ihmisellä on sormensa pelissä. Nykytilanteessa on tyhmää ja lyhytnäköistä surra päästörajoitusten vaatiman tekniikan tai uusiutuvien energiavarojen käyttöönoton hintaa. Kustannukset ovat pienet odotettavissa oleviin nälänhätiin, omaisuustuhoihin ja tauteihin verrattuna.
Itsekkyys peri voiton Haagin ilmastokokouksessa, 27.11.2000
Maailman tiedemiespiireissä vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että lämpeneminen on tosiseikka; 1990-luku oli vuosituhannen kuumin. YK:n hallitusten välinen lautakunta (IPCC) edustaa maailman 2000 tunnetuimman säätutkijan kantaa, ja sen mielipiteen mukaan maailman lämpötila nousee tällä vuosisadalla viisi astetta. Monet tutkijat pelkäävät, että oikea luku saattaa olla 7-10 astetta, mikä mullistaisi arkipäivän elämän, aiheuttaisi laajoja talousvaikutuksia sekä muita vakavia seurauksia maanviljelylle ja vesivaroille.
Pohjoisen pallonpuoliskon kuumuus lisää ilmastopelkoja, 11.8.2003
Vaikka kansainvälinen tiedeyhteisö ja valtaosa vakavasti otettavista tutkijoista pitävät ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta tieteellisesti osoitettuna tosiasiana, aivan kaikki eivät tunnu saaneen riittävää näyttöä. He todistelevat päinvastaista yksittäisilmiöiden perusteella piittaamatta selvästä maailmanlaajuisesta kehityssuunnasta.
---
Hallitusten ilmastopaneeli IPCC tuottaa ja tiivistää tutkimustuloksia sellaisten ratkaisujen pohjaksi, joilla ilmaston lämpenemisestä selviydytään mahdollisimman vähin tuhoin.

Lämpenemisen odotetaan kiihtyvän lähivuosikymmeninä, nostavan merenpintaa , lisäävän tulvia, myrskyjä sekä kuivuutta ja elinolojen heikentyessä kasvattavan pakolaisuutta. Ilmiöllä voi olla myös ennalta arvaamattomia seurauksia.
Lämpeneminen vakava uhka, ei etu, 22.5.2004
Tutkimukset ja raportit ilmaston lämpenemisestä näyttävät muuttuvan yhä hälyttävämmiksi. Sekä manner- että vuoristojäätiköiden ja merijäiden alkaneesta kutistumisesta on tiedotettu jo pitkään. Nelivuotiseen laajaan tutkimukseen perustunut arktinen raportti varoitti vajaa vuosi sitten, että sää lämpenee pohjoisilla seuduilla paljon uskottua jyrkemmin ja muutoksen rajut vaikutukset ulottuvat lähialueiden lisäksi yli koko maapallon.

Nyt Siperiassa työtään tehneet tutkijat ovat tuoneet julki entistä huolestuttavampia tietoja. Ilmasto uhkaa lämmetä entistä nopeammin, koska maailman laajin ikiroudan alue Länsi-Siperiassa on alkanut sulaa nelisen vuotta sitten. Ei ehkä kuulosta kovin vaaralliselta, jos monen kymmenen asteen talvipakkaset vähän hellittävät ja ikirouta ohenee, mutta seuraukset ovat tutkijoiden mukaan todella tuhoisat.
Ilmaston lämpenemistä rajoitettava yhä tehokkaammin, 15.8.2005
Tämän viikon perjantaina julkistetaan Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastopaneelin uusin seurantaraportti. Sen jälkeen voitaneen sanoa, että ilmastotieteilijät ovat osansa ilmastonmuutoksen osoittamisessa tehneet.
Ollilan haastattelu kertoo nopeasta asennemuutoksesta, 30.1.2007
Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julkisti perjantaina Pariisissa tuoreet näkemyksensä siitä, mitä maailman ilmastolle on tapahtumassa kuluvan vuosisadan aikana. YK:n alainen paneeli kertoo karua kieltä ilmaston lämpenemisestä ja lämpenemisen seurauksista. Paneeli koostuu sadoista tiedeihmisistä ja 133 valtion edustajista ja se on entistä vakuuttuneempi siitä, että ihminen omalla toiminnallaan vaikuttaa maapallon lämpenemiseen. Kun kuusi vuotta sitten uskottiin, että ihminen todennäköisesti aiheuttaa maapallon lämpenemistä, paneeli sanoo nyt sen olevan "hyvin todennäköistä". Pääsyynä on fossiilisten polttoaineiden polttaminen.

Jos paneelin näkemykset osoittautuvat todellisiksi, maapallo muuttuu sadassa vuodessa todella paljon. Keskilämpötila nousee vähintään 1,8 astetta, ellei kasvihuonekaasujen päästöjä vähennetä. Myös jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Pyörremyrskyt kiihtyvät, kuivuus lisääntyy ja hellekaudet ja rankkasateet pahenevat.
Ihminen sittenkin syypää, 4.2.2007
Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin neljäs seurantaraportti vahvistaa käsitystä, että on meneillään ilmastonmuutos, joka on merkittävältä osaltaan ihmisen aiheuttamaa. Paneeli, joka kokoaa johtopäätöksensä eri puolilla maailmaa tehtävästä ilmastotutkimuksesta, on "erittäin vakuuttunut" siitä, että ihmisen toiminta on viimeksi kuluneiden 250 vuoden aikana johtanut ilmaston lämpenemiseen.
---
Paneeli pitää "käytännössä varmana", että tällä vuosisadalla pakkaspäivien ja -öiden määrä vähenee ja helleaaltojen määrä kasvaa. Paneeli pitää myös "hyvin todennäköisenä" sitä, että useilla alueilla, muun muassa maapallon pohjoisosissa, sademäärät kasvavat. "Todennäköisenä" pidetään sitä, että toisia alueita, kuten Afrikkaa ja Välimeren seutua, vaivaa paheneva kuivuus ja että trooppiset myrskyt lisääntyvät.
Ilmastonmuutoksen vähättely olisi vastuutonta toimintaa, 7.2.2007
Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin neljännen arviointikierroksen toisen osaraportin sisältö ei ole enää yllätys. Vuoden alussa julkaistiin ensimmäisen osaraportin tulokset, jotka vahvistivat arvioita, että maapallon ilmakehä lämpenee ihmisen toimien seurauksena. Toinen osaraportti kuvaa nyt, mitä tämä todennäköisesti tällä vuosisadalla merkitsee. Ja tuskin on enää kenellekään ilmastokeskustelua seuranneelle yllätys, että odotettavissa on toisaalla tulvia, toisaalla vedenpuutetta, toisaalla rankkasateita ja toisaalla pahenevaa kuivuutta. Kasvi- ja eläinlajeja katoaa, ja osa pakenee kohti pohjoista.
Ilmastonmuutosta pitää katsoa pidemmällä aikaperspektiivillä, 23.4.2007
Yli 130 maan yhteisen ilmastoraportin hyväksyminen viime viikolla Espanjan Valenciassa maalaa sekä suurta uhkaa maailman tulevaisuudelle että antaa mahdollisuuden uskoa ihmisen kykyyn hidastaa ilmastonmuutosta ja jopa pysäyttää se.

Raportti vakuuttaa tutkittuun tietoon perustuen, että nykymenolla mannerjäätiköt sulavat kiihtyvää vauhtia, maapallon pintalämpötila nousee jopa neljä celsiusastetta vielä tämän vuosisadan aikana ja merenpinta nousee puoli metriä.
Ilmastonsuojelu vaatii tekoja nyt, 24.11.2007
Ilmasto on jo lämmennyt lähes asteen esiteollisen ajan tasosta, ja lämpeneminen kiihtyy. Tutkijat ovat laskeneet, että maailma voisi selviytyä ilman valtavia katastrofeja korkeintaan kahden celsiusasteen lämpötilan noususta.

Balin ilmastokokous täyttyy vaikeista neuvotteluista
, 3.12.2007

1 kommentti:

  1. Valtavia katastrofeja, tulvia, kuivuutta, myrskyjä, kiihtyvää lämpenemistä, helleaaltoja, nousevia merenpintoja, pyörremyrskyjä, pakolaisia, tauteja...

    Eikö tämä kaikki luettu jo uskontotunnilla?

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!