torstaina, tammikuuta 13, 2011

Australia ottaa tipat talteen

Päivän Totuudessa Leena Lavonius kertaa Australian tulvien taustoja.
Tulvavesien noustessa Brisbanessa on vaikea muistaa, että vain kolme vuotta sitten kaupunki kärsi äärimmäisestä kuivuudesta.
Niinpä. Onneksi nykyään muistia voi helpottaa katsomalla arkistosta mitä kolme vuotta sitten asiasta puhuttiin. Leena itse kertoi Brisbanen kuivuudesta 28.8.2007 Totuuden Tiede&Luonto-palstalla otsikolla Australia ottaa tipat talteen.
Australian itärannikolla vesipihiydestä on pakon edessä tullut tapa. Vedenkäyttöä on tiukasti rajoitettu: auton saa pestä vain autopesulassa. Suihkussa saisi olla vain neljä minuuttia kerrallaan.
---
Kuiva kausi on maan itäosassa jatkunut vuodesta 2002. Pahimpia alueita on Brisbanen ympäristö Queenslandin osavaltiossa.

Ennen ilmasto oli sellainen kuin subtropiikissa voisi odottaa: kuuma ja kostea. Kesäisin satoi niin, että kaupungin vesivarastot tulvivat. Vaan eivät tulvi enää: elokuun puoliväliin mennessä tämän vuoden aikana Brisbanessa satoi vain 290 millimetriä.
---
Kuivuus ei ole tullut yksin. Vuosi 2005 oli Australian tunnetun historian kuumin. Lämpötilat olivat keskimäärin 1,1 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

Viime vuonna viileni, mutta lämpötila oli silti puoli astetta keskimääräistä korkeampi. Keskiarvo on hämäävä, sillä maan pohjoisosassa oli viileämpää. Pääministeri John Howardin konservatiivihallitus sanoo, ettei kuivuuden ja ilmastonmuutoksen yhteydestä ole pitävää näyttöä.

Australia on maailman suurin hiilentuottaja, eikä maa halua sitoutua kasvihuonekaasujen rajoituksiin.

Viime viikon sateiden jäljiltä Brisbanen varastoissa riittää vettä ensi vuoden lopulle. Sitten ei ämpäreistä ole apua.
Jatkon voimmekin lukea Leenan päivän artikkelista.]
Mutta sitten alkoi sataa. Brisbanen seudulla satoi vuoden 2007 lopulla viikkokausia, ja pian vettä oli niin paljon, että käyttörajoituksista luovuttiin.

Mikä muuttui? Ilmastotutkijoiden mukaan ei oikeastaan mikään, paitsi että maailmanlaajuisten El Niño ja La Niña -ilmiöiden syklissä saavuttiin eri vaiheeseen.
Väärin! Väärin! Oikea Syy on tietenkin, että Australiassa oli vaalit, Paha konservatiivihallitus vaihtui Työväenpuolueen valtaan ja pääministeriksi noussut Kevin Rudd ratifioi Kioton sopimukseen ensi töikseen. Ja joku kehtaa vielä väittää, ettei Kiotosta ole muka hyötyä!

[Lisäys: Noin, nyt päästään vauhtiin! T&T: Asiantuntijat: Ilmastonmuutos yhteydessä Australian tulviin. Ajanhermoilla parhaiten Turun Totuuden päätönkirjoittaja: Ilmastonmuutosta yritettävä hillitä.

Uusi Suomi 9.2.2009: Australian helvetti ”vasta alkua”.
Asiantuntijoiden mukaan Australian historiallisen karmeat maastopalot ovat ilmastonmuutoksen syytä, kertoo uutistoimisto AFP.
---
Australian ilmatieteen laitos ja hallituksen tiedeorganisaatio ennustavat, että vuoteen 2050 mennessä maastopalojen riskipäivät lähes kaksinkertaistuvat pahimman ilmastonmuutosskenaarion mukaan.

Myös ympäristöjärjestö Greenpeace on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen myötä Australian kuivuus ja kuumuus vain pahenevat tulevaisuudessa.]

3 kommenttia:

 1. Australian "ratifiointi" oli täydellinen mainostemppu:

  Mr Crean, who is in Bali for trade talks today, says developing countries must agree to binding commitments before Australia commits.

  VastaaPoista
 2. Wikipediassa mielenkiintoinen kuva. Ilmstonmuutos vaikutti jo vuonna 1894
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:1893_Brisbane_flood_Queen_St.jpg

  VastaaPoista
 3. Christopher Booker Telegraphissa kirjoittaa karun totuuden Australian tulvista ja ilmastouskonnon roolin niissä.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!