perjantaina, tammikuuta 07, 2011

Alkaa muutokseen sopeutumisen viides vuosi

Viime vuoden aikana ilmastonmuutoksen epäilijöiden määrä väheni dramaattisesti. Kaikki maailman suuret ja kehittyneet valtiot ovat yhtä mieltä siitä, että menossa on ilmastonmuutos - ilmasto ei lämpene eivätkä säätilojen ääri-ilmiöt lisäänny vain sattumalta.

Vastikään valmistuneet tilastot kertovat, että päättynyt joulukuu oli lämpimin koko sinä aikana, jolloin Suomessa on lämpötiloista pidetty tilastoja, eli 178 vuoteen. Lämmin sää on herättänyt osan kasveista jopa kukkimaan, ja Etelä-Suomessa rullaluistimilla on enemmän käyttöä kuin varsinaisilla luistimilla. Brittiläisen ennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa lämpimänä koko tammikuun ajan.

Rajut muutokset ilmastossa koettelevat koko maapalloa. Kanadan suuret ikijäätiköt pienenevät, ja 66 neliökilometrin jäälautta on lohjennut irti Aylesin jääkentästä.

Australiassa ilmasto lämpenee tutkijoiden mukaan muuta maailmaa nopeammin. Australia on jo valmiiksi lämpimin maailman asutuista mantereista, ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat suuret. Puolet mantereesta kärsii äärimmäisestä kuivuudesta, ja toista puolta huuhtelevat ankarat rankkasateet.
---
Ei kuitenkaan pidä väheksyä niitä keinoja, jotka ovat yksittäisten ihmisten käytettävissä. Lamppujen vaihtaminen energiaa säästäviksi, julkisen liikenteen suosiminen, asuintilojen lämpötilan alentaminen asteella ja eri sähkölaitteiden valmiustilan kytkeminen pois käytöstä voi tuntua mitättömän pieneltä säästöltä. Sitä se ehkä onkin yksittäisen ihmisen tekemänä, mutta kun saman valinnan tekee miljardi ihmistä, on sillä jo todellinen vaikutus energian kulutukseen.
---
Ilmastonmuutos on jo käynnissä. Muutoksen hillitsemiseksi on käytettävä kaikkia keinoja, mutta se ei riitä. Muutokseen pitää myös sopeutua.

Totuuden päätönkirjoitus Ilmastonmuutos pakottaa sopeutumaan uuteen aikaan, 7.1.2007

2 kommenttia:

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!