lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Harjoitustehtävä: keksi otsikko


Tässäpä teille kaikille Puolueen pikku säätieteilijöille tilastoyhteenveto sanallisine selvityksineen. Tarkoituksena on keksiä jutulle otsikko. Tehtävän pitäisi olla kohtuullisen haastava kaikille tammikuun säätiedotuskurssin läpäisseillekin, mutta kaikki voivat toki yrittää. Oikea ratkaisu sivun alareunassa. Eipä sitten kurkita ennen omaa ratkaisua!
1.12.2006

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun loppupuolen keskilämpötila oli koko maassa 5 - 10 astetta kuukauden alkupuolta korkeampi. Tyypillisesti lämpötila laskee marraskuun alusta kuukauden loppuun mennessä noin 5 astetta.

Alku- ja loppukuun keskilämpötilan erotus oli kaikkien aikojen suurin 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Erotus oli suurin, yli 10 astetta, maan pohjoisosassa. Vastaavalla tavalla lämpötila on noussut kohti marraskuun loppua myös mm. vuosina 1908, 1968 ja 1970.

Marraskuun keskilämpötila lähellä keskimääräistä
Koko kuukauden keskilämpötilat päätyivät koko maassa vain vähän, 1-2 astetta, tavanomaista korkeammiksi kylmästä alkukuusta johtuen. Vaikka marraskuun loppu oli harvinaisen lauha, kuukauden alkupuoli (1.-15. päivä) oli etenkin maan itä- ja pohjoisosassa yksi kylmimmistä tarkastelujaksolla 1961-2006.

Lämpötilat laskivat marraskuun ensimmäisen viikon aikana jopa Etelä-Suomessa 20 pakkasasteen alapuolelle ja Lapissa mitattiin alle 25 asteen pakkaslukemia.
Kuukauden ylin lämpötila, 10,5 astetta, saavutettiin Kauhavalla vasta 26. päivänä, kun taas alin lämpötila, -29,5 astetta mitattiin Kittilässä jo marraskuun 2. päivänä.


Oikea vastaus: Perusratkaisu olisi tietenkin Ilmatieteenlaitoksen itsensä tarjoama Marraskuun loppupuoli poikkeuksellisen lauha, jota myös Puolueen näköradio käyttää. Täysin virheetön malliratkaisu on kuitenkin tarjota jälleen kerran ainoastaan Totuudella. Penaali Timo Siukonen laittoi jo tiistaina kotimaanosastolle otsikon Marraskuun loppu harvinaisen leuto ja etusivulle puolen sivun kuvan viereen otsikon Lauha marraskuu on täyttänyt monet järvet ja joet. Oleellista Timon malliratkaisussa on huomata kuinka näppärästi jakamalla otsikko kahdelle eri osastolle voidaan turhien lievesanojen kuten "loppu" tai "loppupuoli" merkitystä vähentää. Ottakaa oppia Toverit!

2 kommenttia:

  1. "Perusratkaisu olisi tietenkin *Ilmatieteenlaitoksen* itsensä tarjoama"

    Ai ai, paha virhe :D "Ilmatieteen laitos" kirjoitetaan erikseen

    Eivät voi kuulemma kirjoittaa laitoksensa nimeä yhteen, koska laissa se on erikseen. Lähetin kerran oikein sähköpostia asiasta. Sanoivat, että sitten, kun laki joskus avataan käsittelyyn, niin muuttavat nimen yhdyssanaksi.

    VastaaPoista
  2. Aha, tuosta se siis johtuu. Erikseen kirjoittaminen tuntuu niin luonnottomalta, että pääsee välillä unohtumaan! Huomaa kuitenkin että label-osastossa se on oikein :)

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!