maanantaina, maaliskuuta 28, 2011

Vittuileminen rikollista!

Se, että ihminen vittuilee ja valehtelee puskista tai varastaa digitaalisessa muodossa olevaa toisen omaa ei tee hänestä Robin Hoodia. Se tekee hänestä rikollisen.

Penaali Jussi Lähde

[Lisäys 30.3.: "Nettivaikuttaja" Lähde laukoi eilen Näköradion Netti-illassa lisää viisauksia.
Sananvapaus koskee vain niitä henkilöitä, jotka esiintyvät omalla nimellään.
Tuota onkin kokeiltu loistavin tuloksin mm. Kiinassa.]

11 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen laintulkinta. Kumitonttu se jaksaa taistella tuulimyllyjä vastaan ja keskustella toimittajan kanssa siinä uskossa, että toimittaja viitsisi kuunnella.

    KT kyllä perusteli nimimerkin käyttöä aivan oikein. Jos oma toimeentulo ei ole kiinni kirjoittamisesta ja kirjoittaminen omalla nimellä voi mahdollisesti vaarantaa oman ja perheen hyvinvoinnin, silloin kannattaa kirjoittaa nimimerkillä.

    Nimeä kannattaa käyttää, jos saa leipänsä kirjoittamisesta (toimittajat) tai jos pyrkii poliittiseen luottamustoimeen. Muussa tapauksessa oman nimen käytöstä on vain haittaa.

    VastaaPoista
  3. Useimpien toimittajien ei tosin kannattaisi kirjoittaa verkkoon mitään omalla nimellään, niin laadutonta kamaa sieltä tulee.

    Suomalaiseen brezneviläiseen perinteeseen ei ole lainkaan kuulunut ns. "track recordin" tarkastelu. Toimittajat ja poliitikot ovat voineet luottaa siihen, että laukoivat he mitä idioottimaisuuksia tahansa, kukaan ei niitä myöhemmin kaivele. Nyt Internetin myötä tämä valta on annettu tavalliselle kaduntallaajalle, ja sekös Jussi Lähdettä ja muita penaaleja harmittaa.

    VastaaPoista
  4. Niin... kaipa se on turhaa kuten Vasara toteaa. Ihmetyttää vaan tuo, että kansalaisyhteiskunnan toiminnan keskeisiä elementtejä ei ymmärretä.

    Samanlaista tyhjäpäisyyttä kuin tuo Libyan sota. Tarja Halonen vuonna 1969 SYL:n sihteerinä riemuitsi Gaddafin tekemästä vallankaappauksesta YK:n tunnustamassa kuningaskunnassa niin kovin, ettei nyt 40-vuotta myöhemminkään ole voinut tajuta erhettään. Ennen nettiä tuokin lause olisi vaatinut toimittajan palkallisen toimen, koska ei kukaan ei-toimittaja olisi voinut tarkistaa
    a) mikä oli Libyan yhteiskuntajärjestys vallankumousta edeltävänä aikana
    b) minä vuonna Gaddafi nousi valtaan ja
    c) mitä Halonen teki sinä vuonna.

    VastaaPoista
  5. "Useimpien toimittajien ei tosin kannattaisi kirjoittaa verkkoon mitään omalla nimellään, niin laadutonta kamaa sieltä tulee."

    Kirjoittaisivat edes niitä pahkasikajuttuja, koska suurin osa kirjoituksista on vain hätäisesti kyhättyä latteaa roskaa, josta ei mene edes aamukahvit näppikselle.

    Takuupenaali Anu Silfverbergin viimeisimmätkin ovat olleet lähinnä tylsiä.

    VastaaPoista
  6. AnuS toistaa pahasti itseään. Piti oikein tarkistaa, että siitä on todellakin jo 2,5 vuotta kun Anulla meni lopullisesti kuppi nurin Persujen kanssa.

    VastaaPoista
  7. Tässä nimenomaisessa kirjoituksessa mainittu penaali ja Kumitontun keskustelukumppani Jussi Lähde esiintyi kunnon penaalin tavoin Puolueen näköradion kakkoskanavan keskusteluillassa.

    VastaaPoista
  8. Jussi lausahti: "Sananvapaus kuuluu vain niille, jotka kirjoittavat omalla nimellään". Muutenhan hänellä oli aika hyvä ymmärrys, mistä poliittinen protesti oikein kumpuaa. Valitettavasti hän vain haluaa kanavoida oikeuden protestoida pelkästää valtamediaan ja sielläkin niille, jotka kirjoittavat omalla nimellään. Eli ymmärrys ja siitä seuraava käytännön toimenpiteiden ehdotus ovat jyrkässä ristiriidassa. Ehkä juuri hänen toimittajataustansa takia.

    VastaaPoista
  9. Valtamedia ei oikein mitenkään voi rajoittaa keskustelua kovin paljon enempää kuin valtamedian ulkopuoliset sivustot. Muuten väki yksinkertaisesti kaikkoaa ja keskustelu valtamediassa tyrehtyy.

    Vähän samaan tapaan vaikuttaa "subscription wall", jonka taakse monet valtamedian nettisivustot ovat piiloutuneet. Sen seurauksena näiden lehtien juttuja luetaan vähemmän.

    Koska tilauksen takana olevilla sivustoilla ei ole lukijoita, niillä ei ole myöskään mainostajia, joilta se varsinainen raha tulee. Kotiin toimitetussa paperipravdassa tilausmaksu kattaa pelkästään jakelun kustannukset.

    Valtamedian paras keino menestyä ovat erilaiset lukulaitteet (Kindle, Ipad jne.). Näihin voi tilata lehtiä ja niissä lehtiä myös luetaan. Toisaalta lukulaitteista puuttuu se interaktiivisuus, joka netissä on itsestään selvää.

    Jussi Lähde on siis vaatimuksissaan niin totaalisesti pihalla kuin vain voi olla.

    VastaaPoista
  10. Kysymys sanomalehtien tulevaisuudesta ei liity "vain" formaattien välillä tehtäviin ratkaisuihin.

    Maakuntalehtien menestyksen yksi osatekijä on aamun varhaisjakelussa, aiheuttamistaan kustannuksistaan huolimatta. Ihmiset, joiden mediaprofiilit ovat ehkä "rajoittuneita" seuraamaan vain paperilehtien pääkirjoituksia ja yleisönosastokirjoittelua, pitänevät nykyiset toimintamallit käynnissä ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa (~ 5 vuotta).

    Erityisen huvittavaa onkin verrata maakuntalehtien tilannetta Sanomakonserniin, Helsingin Sanomien levikin laskevava kehitystrendi sattuu ja näkyy! One for the team?

    "Arvoketju" punavihreistä toimittajista aina Aatos Erkon persoonaan ja henkilökohtaiseen panokseen on useammastakin eri sidosryhmästä katsoen jotakin niin "luotaantyöntävää", että niiden, joille asia on tärkeä, tulisi reagoida.

    Enemmän blogin aiheeseen...

    Sananvapauden edistämisen ja demokratian tehostamisen näkökulmasta positiivista kehitystä edustaisi, mikäli lehtitalojen "nauttimiin" huomattaviin julkisiin tukiin puututtaisiin!

    Erityisesti kuljetustukiin.

    Löytyisikö esimerkiksi nyt eduskuntaan pyrkivistä ja valittavista kansanedustajista (tai näiden taustajoukoista) niin paljon rohkeutta (ja osaamista), että uskaltaisivat haastaa lehti- ja mediatalot?

    Esimerkiksi julkisen talouden kestävyyden parantamiseen ja säästötoimiin verhottuna?

    Ei ole sattumaa, että Helsingin Sanomien päätoimittajaksi valittiin keskustalainen lestadiolainen, kysymyksessä ei ole osoitus Aatos Erkon jotenkin "liberaalista" mielenlaadusta "kalvinistipiirejä" kohtaan, kysymys on Helsingin Sanomien supistuvasta levikistä maakunnissa.

    Vaikuttavuudeltaan tehokkain tapa vaikuttaa "Keisarin vaatteisiin" olisi mennä suoraan "Keisarin vaatehuoneeseen". (Tätä odotellessa "Keisarin vaatesuunnittelijoiden" kritisoiminen voi tuottaa osittaista tyydytystä.)

    Nythän on vielä niin, että lehtitalot lobbareineen unelmoivat tukien kasvattamisestakin.

    Nettiaktivistien suorittamat sivusta- ja sissihyökkäykset voivat onnistua kuluttamaan sananvapauden ja demokratian vihollisia, toimittiin Netissä sitten nimellä tai nimettömästi. Niin meillä kuin muualla.

    Skeptinen olen sen suhteen, että miten nettiaktivismi voisi tehokkaasti haastaa vallitsevan "kimppakivan"?

    "Kimppakivan", jossa punavihreille toimittajille sananvapauden ja demokratian rajoittaminen onkin se päätavoite, eikä vain sattumaa.

    Teknologiset muutokset yhdessä niihin liittyviin muihin mediaan liittyviin muutoksiin saavat "portinvartijamallilla" toimivat mediayhtiöt ennen pitkää kestämättömiin ongelmiin, mutta juuri siksi pitää olla hyvin varovainen "odotuksissaan".

    Sananvapautta rajoittamaan pyrkivät, korporatiiviset edunsaajatahot on resurssoitu viimeiseen päälle olemaan ovelia.

    Jussi Lähteen kommentit ovat tästä yksi esimerkki, niiden takana on oltava ansaintalogiikka, mutta ei välttämättä ainakaan ideologiseksi luonnehdittavaa pahaa tahtoa!

    Miten toimia niitä tahoja vastaan, jotka eivät oikeastikaan usko sanomaansa ja kirjoittamaansa, mutta tekevät sen "viran puolesta"? (Vastaavanlainen asia olisi paljastettavissa maakuntalehtien useimmista päätoimittajista, tuskin he kaikki kannattavat "keskustalaista" aluetukien jatkuvaan mankumiseen liittyvää kulttuuria ja toimituksellista linjaa, mutta jos kerran lehden linja on mikä on, niin annetuilla korteilla pelataan?)

    1) Huijataanko esimerkiksi postilakien uudistamisen yhteydessä veronmaksajia?

    2) Miten käy sananvapauden ja mahdollisimman laajan yhteiskunnallisen osallistumisen, kun ne näyttävät olevan vain halpahintaisina kauppatavaroina isojen poikien ja tyttöjen keskinäisissä leikeissä, ideologisella kuorrutuksella peitettynä?

    Nimimerkillä:
    "Fleecing of Finland?"

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!