sunnuntaina, helmikuuta 14, 2010

Maksamme velkaa: tasavallan siirtomaahistoria

Lähes kaikki ovat kuulleet orjalaivojen tervasta, mutta Totuuden legendaarisella Välihuomio-palstalla penaali Matti Huuskonen nostaa syyllisyytemme aivan uusiin sfääreihin oksennuksessaan Siirtomaavalta Suomi.
Lottovoittajan vastuun, rikkaan vastuun lisäksi Suomen velvollisuutta auttaa voi perustella myös maamme siirtomaahistorialla. Se alkoi viimeistään – saamelaisethan on alistettu jo ammoin – vuonna 1995, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin. Unionin muita jäseniä ovat muun muassa Britannia, Ranska, Espanja, Portugali, Hollanti, Belgia, Saksa ja Italia. Ne valloittivat aikoinaan suuren osan muuta maailmaa, rosvosivat rikkauksia ja raaka-aineita, vetivät mielivaltaisia rajoja ja jättivät lopulta jälkeensä raunioituneita ja rampoja haiteja, somalioita, kongoja ja afganistaneita.

Suomen EU-jäsenyys ei tarkoita vain vapaata kauppaa, yhteistä rahaa ja alhaisia korkoja tai joutavia kurkku- ja kalakukkodirektiivejä, vaan myös osuutta yhteisestä historiasta. Suomi otti paitsi euron, myös kaiken sen mistä eurot on lyöty: inkojen ja atsteekkien kullan, Kongon timantit ja kuparin, orjien veren ja hien.

Suomalaista toimeentulotukea kirjeessä sukulaisille Somaliaan? Siinä euro palaa syntysijoilleen.
Pikkupojalle ei jää kuin yksi kysymys: voiko terve ihminen kirjoittaa tuollaista selvinpäin?

19 kommenttia:

 1. Ei vi77u, luulin ensin että tuo on vitsi, mutta on se ilmeiseen tosissaan kirjoitettu.

  Huomasithan Phil Jonesin haastattelun via Lubos?

  VastaaPoista
 2. Täytyy myöntää, etten ole nähnyt älyvapaampaa tekstiä, ehkä yhtä älyvapaata... Ruotsissa huomautellaan, että muinoin on Ruotsin rautaa käytetty orjien kahleisiin, ja sen vuoksi meidän nyt täytyy ottaa vuosittain 100000 MENAa tänne elätettäviksi, plus tietty nostettava kehitysapua entisestään. Olemme jotenkin kuulemma velkaa Haitillekin, en kyllä ole kuullut mitään argumenttia. Se nyt vain on niin...

  Välillä ottaa pannuun niin että pää meinaa haljeta.

  VastaaPoista
 3. Pravdan tason tuntien tämä kirjoitus ylitti jopa Psychon raapustukset...

  Sanomien toimittajakouluun taidetaan ottaa oppilaita (nykyään) suoraan avohoitojonosta?

  VastaaPoista
 4. Ei jumalauta. Tuollaisten umpihullujen kusipäiden takia minunkin verovarojani tuhlataan sumeilematta ties mihin hullutuksiin.

  Suomalaiset ovat idiootteja, kun eivät oikeasti vaihdata koko hallintoaan. No, sitä saa mitä tilaa.

  VastaaPoista
 5. Tässä on tullut Kari Suomalaista ikävä. Mitäs Kari nyt piirtelee pilvenhattaransa äärellä?

  Kari Suomalaisen pakkolähdön jälkeen Hesarin taso laski ja siitä tuli Pravda. Juuri samoihin aikoihin Neuvosto-Venäjän oma Pravda sitävastoin loppui samalla kun neuvostojärjestelmäkin. Näköjään lehteä piti jatkaa Suomen puolella.

  En muista mutta niinä vuosikymmeninä kun Kari oli piirtäjänä niin Hesarissa taisi olla edes jokin alkeellinen tolkku. Ainakin se ilmeni Karin piirroksissa. Kun Kari sai fudut niin lehdestä hävisi viimeiset järjen rippeet.

  VastaaPoista
 6. Ehkä Totuudessa on opittu, että trollaamalla saa lukijoita.

  VastaaPoista
 7. Muisti taitaa Hesarissa olla lyhyt, kun eivät muista että heidän oma lehtensäkin on perustettu Suomen ollessa idän siirtomaana.

  VastaaPoista
 8. Totuus julkaisee Sensitiivisen Totuuden Toimiston tiivistetyn uutisen:

  Väkivallan pelko ajaa juutalaisia pois Malmöstä

  Itse kirjoitin tästä jo pari viikkoa sitten. Luonnollisesti sensitiivisesti sanitoidussa uutisessa ei mainita lainkaan sanoja "muslimi" ja "islam".

  Sama kaunis synagogarakennus on kuvituksena kuten minun blogipostauksessanikin.

  VastaaPoista
 9. Aamulla Puolueen radiossa "keskusteltiin" ilmastonmuutoksesta ja IPCC:n raporttia kohtaan esitetystä kritiikistä.

  Asiaa kysyttiin luonnollisesti vain taatusti oikeaoppista tietoa välittävältä taholta eli Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalolta, jonka kommentteja tuskin kannattaa erikseen kirjata tähän.

  Perustana oleva tiede on siis täyttä rautaa. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia koskeva tutkimus on vasta alussa ja virheet raportissa olivat mitättömiä eivätkä vaikuta lopputulokseen.

  VastaaPoista
 10. Alestalon putiikki on tuottanut oikein "Kysymyksiä ja vastauksia"-palstan aiheesta. Puolueen parhaita perinteitä noudattaen kysymyksiä ei tietenkään voi lähettää vaan ne on laatinut sama taho kuin niihin vastaakin.

  Tietääkö muuten joku, onko Mikko sukua taistolaisproffa Matti Alestalolle?

  VastaaPoista
 11. Pekka Psycho Mykkänen on tänään kirjannut etusivun ja ulkomaan osion etusivun pääuutisen - IPCC:n mokat saavat ihmiset hämmentyneiksi. Kolumnissa joku toinen uuvatti muistaa myös täsmentää, että mediassa [sic] vallitsi yksimielisyys ilmastonmuutoksesta, mutta nyt se on nyyh-nyyh mennyttä. Katalia ovat republikaanit.

  VastaaPoista
 12. Se toinen uuvatti on Anssi Miettinen: Virheet kuumensivat ilmastokeskustelun.

  Vielä marraskuun alussa julkisessa keskustelussa vallitsi vankka yksimielisyys siitä, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa ja sillä on katastrofaaliset seuraukset.

  Ilmeisesti Anssinkin paratiisiin on nyt luikerrut käärme kun vasuri, siis Laatumediakin maailmalla Guardianista alkaen päästää sivuilleen skeptikkopropagandaa. Mitenköhän Totuuden penaalien herkät sielut kestää tämänkin takaiskun? Johanna Mannila ainakin on lopettanut ilmastokirjoittelun kokonaan. Toivottavasti on lääkitys kohdallaan.

  No, Psycho ainakin jatkaa vielä linjakkaasti Hyvät vs Pahat -jutussaan, osa n (Pikkupojalla on mennyt versionumerolaskuri ympäri jo aikaa sitten, mutta jossain toisella tuhannella se lienee):

  Demokraatit saattavat joutua luopumaan päästökaupasta, koska republikaanit ovat saaneet lisäpontta ilmastoraportin virheistä.

  VastaaPoista
 13. Demokraatit saattavat joutua luopumaan päästökaupasta, koska republikaanit ovat saaneet lisäpontta ilmastoraportin virheistä.

  Voi voi, Kööpenhamina oli pannukakku, USA:ssa on satanut lunta kaikissa osavaltioissa Hawaiia lukuunottamatta, lätkämaila ei ollutkaan totta ja nyt Maailmanpankki ei saakaan käyttää Amerikan keskiluokan pulittamia verorahoja globaaleihin tulonsiirto-operaatiohinsa. Toisaalta USA:n murtuvan keskiluokan rahoja tarvitaankin muualla, nimittäin kustantamaan Obaman terveydenhuolto-ohjelma... Vai kaatuuko nyt sekin? Evankelisten kristittyjen syytä! Sarah Palin on tyhmä!

  VastaaPoista
 14. Ei kai tuo ollut tosissaan kirjoitettu??! Pidin ilman muuta selvänä, juttu oli parodiaa...

  VastaaPoista
 15. "Sanomalehtien omistamisessa ei ole koskaan ollut kyse vain voiton tekemisestä. Sanomalehtiä omistetaan poliittisen vaikutusvallan vuoksi", Luckhurst sanoo.

  Anssi Miettinen revisits

  VastaaPoista
 16. Mikko-Pekka Heikkinen kuvailee, millainen on vihreä ihanneyhteiskunta:

  Kekkasin, että minähän noudatan lentomatkojeni hiilijäljen kompensoinnissa seitsemän koon politiikkaa. Minulla ei ole kaaraa, kersaa, kesämökkiä eikä koiraa. Asun kerrostalossa keskustassa ja kävelen töihin.

  VastaaPoista
 17. "Pikkupojalle ei jää kuin yksi kysymys: voiko terve ihminen kirjoittaa tuollaista selvinpäin?"

  Tuskin edes päissään...

  VastaaPoista
 18. Vaikka Suomella olisi vastuu jokaisesta maailman ihmisestä, voinee kuitenkin todeta, että hyvinvointivaltio siinä mielessä kun me sen koemme tuhoutuu auttamatta jos kuka tahansa sitä pääse hyödyntämään. Lainaan tämän vuoden taloustieteteen nobelistia Elinor Ostromia:

  Yhteisresurssin käytön organisoimisen ensimmäinen askel on määritellä resurssin käytön rajat eli se kuka saa käyttää resurssia. Niin kauan kuin itse resurssin rajat ja resurssien käyttöön oikeutettujen henkilöiden joukko on tuntematon, kukaan ei tiedä mitä [yhteisresurssia] ollaan manageroimassa.

  Ellei määritellä ketkä ovat ulkopuolisia, paikallisilla yhteisresurssin käyttäjillä on riski, että kaikki panostus minkä he kohdistavat resurssiin, riistetään heiltä sellaisten ihmisten toimesta jotka eivät ole panostaneet resurssin ylläpitoon millään lailla.

  Pahimmassa tapauksessa ulkopuolisten toimet tuhoavat yhteisresurssin kokonaan.


  Ekskluusion välttämättömyys ei moraalinen kysymys.

  Selvennyksen vuoksi todettakoon että hyvinvointivaltio on yhteisresurssi josta Ostrom puhuu.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!