tiistaina, helmikuuta 23, 2010

Ehkä osuin, ehkä en

Jo Legendaksi kohonnut päivystävä jääasiantuntija Jouni Vainio on joutunut yllättäen tiukkaan taistoon Ilmastototuuden laitoksen sisäisessä Terävin Asiantuntija -kilpailussa. Päivystävä meteorologi Niina Niinimäki 24.11.2009: Ilmatieteen laitos: Talvesta tulossa tavanomainen.
Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki ei pidä Yhdysvaltalaisen WSI Corp. -sääennustusfirman ennustetta hyisestä helmikuusta todennäköisenä.

Niinimäki perustelee mielipidettään ennusteella, jonka on tehnyt Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus. Tämän keskuksen ennusteet kertovat säästä kolmen kuukauden jaksoissa. Viimeisin keskipitkien sääennusteiden keskuksen vuodenaikaisennuste ulottuu joulukuusta helmikuuhun.

Ennusteen mukaan talven lämpötilat tulevat olemaan keskimääräisiä. Hieman normaalia sateisempi talvesta tosin saattaa tulla, sanoo Niinimäki.

Yhdysvaltalaisen WSI Corp. -sääennustusfirma perustelee omaa ennustettaan muun muassa El Ninon liikkeillä. Niinimäki toteaa kuitenkin, että El Ninon vaikutus Suomen säähän on huomattavasti pienempi, kuin Yhdysvaltain säähän.

Päivystävä meteorologi Niina Niinimäki kolme kuukautta myöhemmin: Pitkät sääennusteet Suomessa ovat mahdottomuus.
Amerikkalaisyhtiö ennusti Suomen kovan talven aivan oikein. Ilmatieteenlaitoksen mukaan osuman voi kuitenkin laittaa sattuman piikkiin. Pitkien sääennusteiden laatiminen on arpapeliä.

Pohjoiset olosuhteet ovat liian arvaamattomat pikien sääennusteiden tekemiseen.

- Valistunutta arvailua se on varsinkin täällä pohjoisilla leveysasteilla. Tropiikissa pitkät ennusteet pitävät paremmin paikkansa, sanoo Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Niina Niinimäki.
---
Joskus osuu oikeaankin

Amerikkalainen sääennustusyhtiö WSI corp. povasi marraskuussa Pohjolaan pitkää ja kylmää talvea. Heidän mukaansa pakkaset paukkuvat harvinaisen kovina vielä helmikuussakin. Nyt on helppo sanoa amerikkalaisten olleen oikeassa.

- Joskus ennuste osuu nappiin, toisinaan ei. Paremmuusjärjestykseen ennustajia ei voi laittaa

2 kommenttia:

  1. Olisi mielenkiintoista nähdä lausuntoja ennusteista missä ilmastolottoa harjoittava Niinimäki olisi saanut 7 oikein.

    Voisi melkein veikata, että asiantuntemusta jotenkin hehkutettaisiin...

    VastaaPoista
  2. Niin, ennustuksistahan tässä on todellakin kyse, kuten on viimeiset kolme vuotta yritetty korostaa. Ennustaminen ei ole tiedettä.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!