maanantaina, joulukuuta 21, 2009

Ei mitään onnenpyörää vaan varma veto!

Huhtikuussa järjestettiin mielenkiintoinen Puolueen oikeamielisten paneeli otsikolla Onnenpyörä vai venäläinen ruletti? - Finanssikriisin tausta, kulku ja seuraukset. Harmikseen Pikkupoika ei huomannut tilaisuutta ajoissa, sillä paneeli koostui Tasavallan talousymmärryksen huipuista:
Otto Bruun, taloustoimittaja, Voima-lehti
Risto Harisalo, hallintotieteen professori, Tampereen yliopisto
Jyri Raivio, toimittaja, Helsingin Sanomat
Anni Sinnemäki, kansanedustaja, (vihr.)
Vesa Vihriälä, talousasioiden alivaltiosihteeri, VNK
Tasavallan terävin analyytikko, Jyri, teki tilaisuudessa kovan ennustuksen.
Pamfletin julkistustilaisuudessa tänään Jyri Raivio ennusti suomalaisille pankeille kasvavia vaikeuksia vuoden loppua kohti. Ei auta jos Suomen talous ja rahoitusjärjestelmä ovat "kunnossa", koska ne ovat kuitenkin osa globaalia taloutta joka ei todellakaan ole kunnossa.
Koska asia oli jo tuolloin täysin selvä, Jyri yritti vielä rahastaa asialla.
Yleisön joukosta puheenvuoron käyttänyt europarlamentaarikko Eva-Riitta Siitonen (kok.) kuulutti finanssimaailmalle kuluttajansuojaa, toimittaja Jyri Raivio liputti Tobinin veron puolesta ja Vesa Vihriälä (kesk.) kehotti sammuttamaan vanhan talon ennen uuden finanssiarkkitehtuurin suunnittelua, josta monet ovat intoilleet.
---
Helsingin Sanomien Raivio yritti lyödä vetoa Vihriälän kanssa, että vuoden loppuun mennessä meilläkin pankit ovat valtion apua anomassa. Vihriälä ei lämmennyt, vaan mainosti, ettei harrasta vedonlyöntiä.
Harmi. Tarinan opetus on, että milloin tahansa Puolueen oikeamielinen haluaa lyödä vetoa talousasioista, kannattaa ottaa heti kiinni. Helpompaa rahaa ei olekaan; vähän kuin varastaisi tikkukaramellin sylivauvalta.

P.S. Nyt kun Jyri jää eläkkeelle, olisikohan tuosta Otosta paikkaamaan? Luulisi vähempienkin näyttöjen riittävän Totuuden johtavaksi talouspenaaliksi.
Ajauduttuaan vuonna 2003 taloustieteen opiskelijaksi Otto Bruun on näkymättömän käden ohjaamana aktivistina ja toimittajana yrittänyt kyseenalaistaa talouden ja politiikan keinotekoista erottelemista. Hän toimittaa ruotsinkielistä Le Monde diplomatiquea, kirjoittaa Voimaan ja Ny Tidiin ja harrastaa muun muassa opiskelua sekä yliopistouudistusten ja EU:n kritisoimista. Hän rakastaa merta ja saaristoa, mutta laiminlyö näitä aivan liikaa. Heikkona hetkenään Bruun syyttää tästä laiskasti kapitalismia.

11 kommenttia:

  1. Voi kauhistuksen kanahäkki... Onpahan linkkien takana omituisia ihmisiä. Hanna Malm tuli ihan etsimättä mieleen.

    Toivon totisesti, että Otto ei perisi Jyrin manttelia. Ihmetellä täytyy, kuinka Totuus on valmis kusemaan lukijoidensa linssiin ns. kybällä. Menee aivan yli ymmärryksen, että kuka pitää lasitalossa valtaa vai pitääkö kukaan. Mieleen tulee mutterismi. Mutta kysymys kuuluukin, että kuka sitä enää haluaa lukea tai tukea.

    VastaaPoista
  2. Ettei Harisalo tulisi niputetuksi samaan kastiin noiden muiden "huippujen" kanssa, niin ainakin itse olen ymmärtänyt, että häneltä löytyy ihan järkeäkin, löytyypä häneltä jopa endorsement juuri suomeksi julkaistun Murray Rothbardin kirjan takakannesta. Lisäksi hänellä on tuore julkaisu Liberalismista ja vapaudesta.

    VastaaPoista
  3. Pasi, hyvä huomio. Noiden muiden huippujen seura lienee kuitenkin Harisalolle varsin tuttua, onhan hän Tampereen yliopiston proffa ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pasille linkistä Harisalon tuoreeseen julkaisuun.

    VastaaPoista
  5. Reps, Otto Bruun on professori Niklas Bruunin poika.
    Niklas Bruun oli 70-luvulla Sosialistisen opiskelijaliiton aktiivi. Ei ole poika pitkälle pudonnut puusta!

    VastaaPoista
  6. Totuudessa on tänään kirja-arvostelu "En ole rasisti, mutta... Maahanmuutosta, monikulttuurisuudesta ja kritiikistä. Toimittaneet Suvi Keskinen, Anna Rastas ja Salla Tuori. Kustantaja Vastapaino, 169 sivua silkkaa rautaa. Hinta naurettavan halpa 26 euroa. Arvostelun takana Tuija Parvikko, valtio-opin dosentti Jyväskylän yliopistosta. Tuijalla on kunnioitettava ura mm. Kansan Uutisten kolumnistina ja italialaisen radikaalifeminismin maahantuojana. Todellinen kulttuurinrikastaja!

    Parasta tykistystä on toki Tuijan arvio suomalaisen median tilasta; äärioikeistolainen, maahanmuuttovastainen heteroseksuaalinen kupla. Tuijan omin sanoin:

    Vaikka ihmisten käsitykset Suomeen pyrkivistä ulkomaalaisista perustuvat pääasiassa katteettomiin ennakkoluuloihin, En ole rasisti -pamfletissa osoitetaan, että suomalainen journalismi pönkittää näitä ennakkoluuloja kaikin tavoin. Sen sijaan, että mediassa tuotaisiin esiin maahanmuuttoon ja Suomeen asettumiseen liittyviä ongelmia myös tulijoiden itsensä kannalta, turvapaikanhakijat ja ilman papereita tulevat siirtolaiset kuvataan joko uhkana tai uhreina.

    Siirtolaiset esitetään julkisuudessa yleistä järjestystä, terveyttä ja lakia uhkaavina muukalaisina, jotka vyöryvät, virtaavat ja tulvivat aina liian suurina joukkoina yli rajan. Maahanmuuttoa koskevassa uutisoinnissa tuleekin erinomaisesti esille, kuinka vaikeaa suomalaisen journalismin on irtaantua viranomaisnäkökulmasta.

    Tämä kirja on erittäin tervetullut puheenvuoro ajankohtaiseen ja tärkeään aiheeseen. Suomalaisten olisi korkea aika oppia ja omaksua edes maahanmuuttoa koskevat tosiasiat: Suomella olisi kaikki mahdollisuudet ottaa vastaan ja "kotouttaa" vuosittain paljon suurempi määrä maahanmuuttajia kuin nyt tehdään. Pieneen, pimeään ja kylmään maahan ei tule koskaan mitään ryntäystä, mutta meidän oma kulttuurimme voi rikastua, jos edes jotkut viitsivät tänne tulla. Miksi emme auttaisi heitä tänne asettumisessa?

    VastaaPoista
  7. Tämäkin on nyt nähty.

    How the big freeze fits to theories of global warming

    BBC:n ekspertit selittävät, että säällä ja ilmastolla on eroa. Tuollaista uutisointia ei nähty hurrikaani Katrinan aikoihin.

    VastaaPoista
  8. Hahaa, Ylenanto siteeraa Worldwatch-instituuttia, jonka uudessa saarnassa ilmastonmuutos mainitaan enää sivulauseessa, ja pääpirun manttelia pukee hartioilleen vapaa yhteiskunta:

    [Kuluttaminen] pumppaa yhä enemmän ilmakehään sitä lämmittäviä kaasuja
    ...
    pienet muutokset, kuten hehkulamppujen vaihto eivät riitä.
    ...
    Instituutti toivoo kaikkia tahoja; hallituksia, kirkollisia johtajia ja koululaitosta viemään sanaa kulutustottumusten muuttamisen tarpeellisuudesta.
    ...
    Ihmisten ajattelutapa on muutettava uudenlaiseksi. Esimerkkinä raportissa mainitaan miesten machoilu


    Me tuossa pohdimme, että 21 vuotta sitten vietiin sukkahousuja Venäjälle - nyt kaveri tuo meille sieltä hehkulamppuja. Enpä olisi uskonut tätä päivää näkeväni.

    VastaaPoista
  9. Odotan innolla, että Pikkupoika kirjoittaa tästä:

    http://fmi.fi/uutiset/index.html?Id=1263536224.html

    "Ilmastonmuutoskoulutus"... Pryceless.

    Tarina olisi ilman muuta syytä tulkita parodiaksi, ellei se sijaitsisi Ilmatieteen laitoksen palvelimella.

    VastaaPoista
  10. Taloussanomat

    Jos New York tarvitsee uuden sillan tai tunnelin Manhattanilta Long Islandin puolelle, kestää vähintään 12 vuotta ennen kuin kaikki valituskierrokset on käyty ja kauhakuormaajat pääsevät töihin. Jos Kiina päättää samanlaisesta rakennustyöstä, kauhakuormaajat jyrähtävät käyntiin seuraavana päivänä. Kiinassa hallitus saa aikaan, mutta Yhdysvalloissa se soutaa, huopaa ja neuvottelee.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!