keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Näennäinen ristiriita

Useimmat Tasavallan kunnon kansalaiset ovat jo sisäistäneet Puolueen talousteorian ytimen ja moraalisen selkänojan: yrittäminen, kaupankäynti ja vapaa kilpailu ovat pahasta. Erityisesti vaurastuminen on mahdollista vain muita riistämällä kuten itse presidentti on opastanut. Siksi on moraalisesti oikein ja välttämätöntä taistella vaurastumista vastaan tulonsiirroilla ja erityisesti progressiivisella verotuksella.

Monella saattoikin kaaatua kahvi rinnuksille tänä aamuna lukiessaan Totuudesta Puolueen johtavan ideologin ja talousneron ensisilmäyksellä suorastaan perustalousopin vastaista lausuntoa:
Maailmantaloudessa uusien maiden vaurastuminen ei vie keneltäkään mitään pois, vaan avaa uusia markkinoita ja mahdollisuuksia globalisaatiossa kilpailukyvystään ja sen edellytyksenä olevasta hyvinvointivaltiostaan huolehtiville Suomen kaltaisille maille.
Moni kansalainen oli näkevinään tässä ristiriitaa yllämainitun Puolueen ensimmäisen ja tärkeimmän talousopin kanssa. Puolueen talousteoriaan aavistuksen perehtyneenä pikkupoika oikoo nyt tämän väärinkäsityksen: mitään ristiriitaa ei ole!

Kysymys on samasta asiasta kuin että vaikka maapallo onkin pyöreä näyttää se läheltä katsottuna pannukakulta. Ts. vaikka rikastuminen muita riistämättä onkin mahdollista globaalilla tasolla, on lokaalilla tasolla talous puhdas nollasummapeli. Tästä johtuen esimerkiksi Viron uusliberalistinen talouspolitiikka tasaveroineen ei ole, kuten usein kuvitellaan, Puolueen oppien mukaisesti sinänsä virheellinen, se on oikeaa talouspolitiikkaa mutta aivan väärässä kokoluokassa! Tyhmempikin ymmärtää ettei Viron talous ole mikään globaalinluokan talous, ja siksi on käsittämätöntä ettei Viro harrasta kilpailukyvyn edellytyksenä olevaa hyvinvointivaltopolitiikkaa kuten Erkkikin alleviivaa. Puupäitä ne heimoveljet siellä Tallinnassa.

Pikkupojallekaan ei ole kuitenkaan aivan tarkkaan selvinnyt missä kokoluokassa tämä mielenkiintoinen talouden lainalaisuuksien muutos oikein tapahtuu. Erityisesti olisi mielenkiintoista tietää, päteekö nollasummapeli vielä esimerkiksi EU-tason kaupankäynnissä. Tämä kysymys on suorastaan oleellinen esimerkiksi oikeudenmukaista EU-maiden välistä tulontasausta suunniteltaessa. Pikkupoika ehdottaakin että Erkki ja muut EU:n johtavat Ideologit perustavat komitean pohtimaan tätä polttavaa ongelmaa. Pikkupojan puolesta olisi suotavaa jos kokouspaikka olisi mahdollisimman etäällä Keisarin tasavallasta ja kokouksiin osallistuminen pakollista.

[Lisäys 22.6.: Tuomiojan kirjoitus luettavissa Erkin kotisivuilta. Kannattaa lukea ja tallettaa; sisältää asioita joista Erkkiä on hyvä muistuttaa muissa yhteyksissä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!