tiistaina, joulukuuta 20, 2005

Zimbabwen tilanteesta

Zimbabwen diktaattori Robert Mugaben 1999/2000 suorittama, maauudistukseksi kutsuttu yksityisen omaisuuden ryöväys on jo osoittanut katastrofaaliset mutta niin ennustettavat (tai täältä) seuraukset. Yo. artikkeleja kannattaa lueskella rinnan "vaihtoehtoisen" (ilmeisesti päivämäärästä huolimatta vuodelta 2000 peräisin olevan) näkemyksen kanssa. Teksti löytyy siis Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen sivuilta. Jos jollakin oli epäselvyyttä KePan tarkoituksista ja poliittisista suuntaumuksista, tuo teksti kyllä hälventää kaikki epäluulot: vanha kunnon "ei sosialismi vaan liian vähäinen sosialismi on ongelma" -kirjoitus.

Paitsi että Mugaben hallinto on ajanut Zimbabwen talouden konkurssiin ja eteläisen Afrikan entisessä vilja-aitassa vallitsee pysyvä nälänhätä, tämä despotismi polkee ihmisoikeuksia yhä kiihtyväällä tahdilla. Tuorein katastrofi on Operaatio Murambatsvina ("Clear the Filth"), jossa Mugabe yksinkertaisesti karkotti suuren joukon epämiellyttäviksi kokemiaan ihmisiä sisäiseen maanpakoon ja estää nyt järjestelmällisesti näiden ihmisten tukemisen ja suojelun. Human Rights Watch kirjoittaa (1.12.2005):

The humanitarian consequences of this man-made disaster were catastrophic. There are few, if any precedents of a government forcibly and brutally displacing so many of its own citizens in peacetime.
According to the United Nations estimates, 700,000 people -- nearly 6 percent of the total population -- have lost their homes, livelihood, or both as the result of the evictions, while 2.4 million people -- some 18 percent of the population -- have been either directly or indirectly affected by Operation Murambatsvina. The operation took a particularly heavy toll on vulnerable groups -- widows, orphans, female- and children-headed household, elderly and people living with HIV/AIDS.


Miksei asia kiinnostaa Suomen (Euroopan) "älymystöä"? Missä viipyy Puolueen Totuuden harmistuneet pääkirjoitukset Mugaben toimista? Tai yleensäkään mitkään raportit Zimbabwen tilanteesta Puolueen mediassa? Miksei Puolue/presidentti reagoi? Miksei Rauhanpuolustajat (joka muuten mainitsee ystävyysseurakseen yhdistyksen nimeltä Suomi-Zimbabwe -seura), KePa (joka on aiemmin "kriittisesti tarkkaillut" Zimbabwen tilannetta kuten linkistä näkyy) ja erityisesti Suomen Amnesty kirjoita mitään asiasta? Miksei kukaan protestoi ja järjestä massiivisia Mugaben vastaisia mielenosoituksia?

Vai onko todellakin niin että maailmassa on tällä hetkellä muita niin paljon törkeämpiä ihmisoikeuksien loukkauksia, ettei Zimbabween yksinkertaisesti ehdi kiinnittää huomiota (esimerkkilistat tämän hetken polttavimmista kysymyksistä löytää Suomen Amnestyn uutisista ja KePan kampanjoista)? [Sivuhuomiona: kauas on Suomen Amnestykin valunut niistä ajoista jolloin se lähes ainoana Suomessa uskalsi painaa raporttiinsa Neuvostoliiton ihmisoikeusloukkaukset...]

Vai onko pikkupojankin vajottava kyynisyydessään lähes Kokkarisen ja Vääräuskoisen tasolle, ja uskottava ettei täällä oikeasti olla kiinnostuneita afrikkalaisten hyvinvoinnista ja ihmisoikeuksista, varsinkin kun rikosten takana on "hyvä ihminen" (musta Robin Hood joka "kansallisti" rikkaiden valkoisten sortajien maat köyhille mustille sorretuille) ja rikokset eivät tapahdu länsimaissa? Eikö mitään tapahdu ennen kuin Yhdysvallat puuttuu tilanteeseen talouspakotteita aktiivisemmin (jolloin voidaan järjestää "sodanvastaisia"-mielenosoituksia)? Vai tarvitaanko uusi Ruanda tai Etiopia (jolloin jälkikäteen voidaan syyttää Yhdysvaltoja toimimattomuudesta)?

Lisätietoa Zimbabwen tilanteesta:

ZimOnline
Human Rights Watch
kubatana.net
BBC
Blogeja:
This is Zimbabwe
Inside Zimbabwe
Abolish the Mugabe Regime!
Cry Beloved Zimbabwe
Mugabe makaipa
The Zimbabwean Pundi
The Bearded Man

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!